روان کننده بتن (concrete lubricant) نام مادهای است که به جهت افزایش سیالیت و کاهش اصطکاک در زمان کار، به بتن یا سایر مواد اضافه میگردد تا بتن نرم شده و شکل پذیری آن افزایش پیدا کند. انواع روان کننده بتن که به عنوان کاهنده آب با برد بالا نیز شهرت دارد، در واقع افزودنیهایی هستند که در روند ساخت بتن با مقاومت بالا استفاده میشوند.
ترکیبات شیمیایی روان کنندهها امکان تولید بتن با تقریباً 15 درصد آب کمتر را فراهم میآورند و همچنین عمل آوری بتن را به تأخیر میاندازند. در ادامه این مطلب به طور دقیق به بررسی این محصول که در جدول بتنی کاربرد زیادی دارد به طور خاص میپردازیم.
روان کننده بتن چیست؟
روان کننده بتن نوعی افزودنی است که به بتن اضافه میشود تا آن را برای کاربردهای گوناگون آماده کند. همانطور که اشاره داشتیم روان کنندهها به عنوان کاهنده آب نیز شناخته میشوند، چرا که امکان تولید بتن را با کارایی یکسان اما با نسبت آب به سیمان کمتر فراهم میسازند.
خاصیت اصلی روان کننده، پراکنده کردن ذرات سیمان است که از طریق باردار کردن ذرات انجام میگیرد. در نتیجه این اثر، سرعت گیرش سیمان کمتر میشود و ما شاهد کاهش مقاومت 24 ساعته و 48 ساعته خواهیم بود. در این مدت، لازم است بیشتر به فرآیند عمل آوری بتن توجه کنیم. روان کنندهها رطوبت بتن را کاهش داده و آن را در برابر یخ زدگی مقاوم کرده و از ترک خوردن آن جلوگیری میکند.
مزایای روان کننده بتن
- افزایش عدد اسلامپ و روانی بتن: روان کنندهها باعث افزایش کارایی بتن میشوند و اسلامپ آن را بالا میبرند.
- کاهنده آب: این مواد به کاهش میزان آب مورد نیاز برای اختلاط بتن کمک میکنند، که به بهبود خواص بتن منجر میشود.
- کاهش عیار سیمان: استفاده از روان کنندهها میتواند به کاهش میزان سیمان لازم در مخلوط بتن کمک کند.
- افزایش مقاومت فشاری: بتن روان شده معمولاً دارای مقاومت فشاری بیشتری است.
- قابلیت استفاده در بتنهای با سنگدانههای نامناسب: روان کنندهها میتوانند در شرایطی که سنگدانهها کیفیت مناسبی ندارند، کارایی بتن را بهبود بخشند.
- قابلیت استفاده در قالبهای نازک و پر میلگرد: این افزودنیها باعث میشوند بتن به راحتی در قالبهای با طراحی پیچیده و پر میلگرد نفوذ کند.
- قابلیت پمپاژ بتن: روان کنندهها جریان بتن را بهبود میبخشند و پمپاژ آن را آسانتر میکنند.
نکات مهم درباره کاربرد روان کننده بتن
- دقت در استفاده: باید مقدار مناسب روان کننده طبق توصیه تولیدکننده مشخص شود تا از مشکلاتی مانند آب انداختن، جداشدگی و کندگیری جلوگیری شود.
- توجه به حباب هوا: برخی از روان کنندهها ممکن است حبابهای هوای ناخواسته ایجاد کنند که نیاز به دقت در انتخاب و استفاده دارد.
- ترکیبات آلی: بسیاری از این افزودنیها ترکیبات آلی هستند که ممکن است زمان گیرش بتن را تحت تأثیر قرار دهند و ممکن است نیاز به ترکیبات تسریع کننده برای جبران تأخیر وجود داشته باشد.
استفاده بهینه از روان کنندهها میتواند به بهبود کیفیت و عملکرد بتن کمک کند، اما باید با دقت و مطابق با دستورالعملهای تولیدکننده انجام شود.
روان کننده بتن چه کاربردهایی دارد؟
- کاهش جداشدگی دانه بتن
- افزایش چسبندگی بتن به میلگرد
- صرفه جویی در هزینه ساخت بتن
- افزایش روانی با کاهش مصرف آب
- تراکم بالا و کاهش نفوذپذیری بتن
- کاهش مصرف سیمان و کاهش حرارت هیدراتاسیون
- جلوگیری از درز سرد بتن در فاصله افتادن هنگام بتنریزی
انواع روان کننده بتن
1- روانکننده دیرگیر یا کندگیر
روانکننده دیرگیر در سرعت گیرش بتن را به تأخیر میاندازد و به کاهش درصد استفاده آب در ترکیب اختلاط بتن منجر میشود. معمولاً در پروژههایی که استفاده از بتن آماده در آنها اجتناب ناپذیر است یا اجرای بتن ریزی در شرایط آب و هوایی گرم صورت میگیرد، از روان کننده دیرگیر به جهت مقابله با سفت شدن سریع بتن به علت درجه حرارت بالا یا فاصله زمانی زیاد بین تولید و مصرف بتن استفاده میگردد. این نوع روان کننده بتن، زمان لازم جهت مخلوط نمودن، حمل و استفاده را برای افراد فراهم میکند.
2- روان کننده زودگیر یا تندگیر
استفاده از روان کنندههای زودگیر، به طور معمول جهت بتن ریزی در شرایط آب و هوایی سرد صورت میگیرد. این نوع روان کننده جهت افزایش سرعت عملیات عمل آوری بتن و کاهش زمان عمل آوری بیشترین را کاربرد دارد. شایان ذکر است که روان کننده میتواند تأثیر مثبتی در مقاومت بتن به جا بگذارد.
3- روان کننده معمولی
با استفاده از روان کننده معمولی، میتوان بتن را با کیفیت معمولی و سازگار در شرایط آب و هوایی مختلف تولید نمود. در مجموع این نوع روان کننده بتن فقط در صورت نیاز به بتن روان استفاده میشود.
نحوه استفاده از روان کننده بتن
روان کنندههای بتن را میبایست به نحوی به طرح مخلوط بتن اضافه نمود که به سرعت و به شکلی یکنواخت در مخلوط بتن پخش شود. این روند با افزودن یک ماده افزودنی به آب وزن شده اجرا شدنی است که در مرحله بعدی به سیمان مخلوط و سنگدانه های خشک اضافه میگردد.
پس از خرید روان کننده بتن و پیش از افزودن آن به مخلوط بتنی، باید به طور دقیق به اندازهگیری آن بپردازید. همچنین اضافه نمودن روان کننده به بتن اگر با مهارت و تجربه کافی صورت نگیرد، ممکن است با مشکلات مختلفی نظیر زمان گیرش دیر و آب انداختگی بتن مواجه شوید. پیشنهاد میکنیم روان کننده را به طور ترکیب جزئی و تدریجی به بتن اضافه نمایید تا در هر مرحله بتوانید تغییرات آن را مشاهده کنید.
در مجموع استفاده از روان کننده بتن در سه حالت زیر امکان پذیر است:
- به کار گیری روان کننده بتن در بچینگ
- به کار گیری روان کننده بتن در محل پروژه
- به کار بردن روان کننده بتن به طور ترکیبی (نیمی در مرحله بچینگ و نیمی در محل پروژه)
مضرات روان کننده بتن
در صورت استفاده بیش از حد از روان کننده بتن ممکن است با نتایج زیانباری مثل آب انداختگی بتن یا جدا شدن سنگدانه ها از خمیر سمیان و در نهایت ترک خوردگی بتن مواجه شوید. میزان دوز مصرفی لازم جهت ایجاد روانی بتن همواره نسبت به اسلامپ اولیه بتن تغییر میکند و در صورت نادیده گرفتن این موضوع ممکن است مشکلات مختلفی در بتن ایجاد شود.
میزان مصرف روان کننده در بتن
میزان مصرف روان کننده بتن بین ۰٫۵ تا ۱٫۵% وزن سیمان میباشد. هر چقدر که ذرات سیمان ریزتر باشند، میزان روان کننده در بتن نیز بیشتر میشود. فرمول محاسبه مقدار روان کننده در بتن به صورت زیر میباشد
فرمول عیار سیمان مورد نظر * درصد مقدار مصرف روان کننده بتن * حجم کل بتن ریزی
خرید روان کننده بتن از مجموعه امامیان
مصالح ساختمانی امامیان عرضه کننده انواع موزاییک در سراسر کشور از جمله واش بتن، موزاییک پرسی، موزاییک پلیمری، کفپوش بتنی پرسی و … در خدمت مشتریان گرامی است. شما عزیزان میتوانید برای هر نوع خرید روان کننده بتن و موزاییک حیاط و موزاییک پارکینگ را با قیمت مناسب و کیفیت درجه یک را از مجموعه امامیان تهیه نمایید.