logo
ارسال به سراسر کشور

ارسال در کمترین زمان ممکن

آنچه در این مقاله میخوانید
انواع روان کننده بتن + مکانیزم عمل آن
آنچه در این مقاله میخوانید

انواع روان کننده بتن + مکانیزم عمل آن

انواع روان کننده بتن که با نام افزودنی های کاهنده آب نیز شناخته می‌شوند از مواد آلی یا ترکیب آنها با مواد معدنی تولید می‌گردند. در ادامه این مطلب با ویژگی‌های مختلف این محصولات از جمله کاربردها و انواع آنها آشنا می‌شویم.

روان کننده بتن چیست؟

در ارتباط با اینکه روان کننده بتن چیست باید گفت اصولاً در بتن ریزی پروژه های عمرانی، دو بحث روانی و کارپذیری بتن از اهمیت بالایی برخوردار هستند چرا که غالباً بتن با پمپ ریخته می‌شود و در صورت عدم وجود روانی لازم، این امر به درستی قابل اجرا نخواهد بود. از طرفی، اگر برای رسیدن به روانی مد نظر، به افزایش نسبت آب مصرفی بتن بپردازیم، کیفیت و مقاومت بتن نهایی نیز به طور مشخصی پایین می‌آید و سطح بتن نیز به ترک‌هایی زیادی دچار می‌شود.

در این حالت بهترین راه حل موجود، استفاده از انواع روان کننده بتن می‌باشد. روان کننده های بتن که با نام افزودنی های کاهنده آب نیز شناخته می‌شوند از مواد آلی و یا ترکیب آنها با دیگر مواد معدنی حاصل می‌شوند. این افزودنی‌ها، نه تنها باعث افزایش روانی بتن و کاهش آب مصرفی می‌شوند، بلکه افزایش تراکم و قوام بیشتر مصالح بتن را نیز به دنبال دارند.

ناگفته نماند که انواع روان کننده بتن نیاز به ویبره زنی در بتن را نیز کاهش می‌دهند تا هنگامی که دسترسی برای ویبره زدن بتن یک امر دشوار محسوب می‌شود، بتوان با خیال آسوده‌تری بتن ریزی را انجام داد.

انواع روان کننده بتن

انواع روان کننده بتن

استفاده از انواع روان کننده بتن بیش از هفتاد سال است که در تمام کشورها متداول شده است؛ امروزه کمتر بتنی در دنیا وجود دارد که بدون استفاده از این مواد مورد استفاده قرار بگیرد.

انواع روان کننده های بتن در چندین پایه مختلف تولید می‌شوند که عبارت هستند از:

  • لیگنو سولفونات
  • سلامین سولفونات
  • نفتالین سولفونات
  • کربوکسیلیک اسید واترها

امروزه استفاده از محصولات فوق روان کننده بتن بر پایه کربوکسیلیک اسیدها به علت صرفه اقتصادی و کارایی بالاتر رواج بیشتری پیدا کرده است، هر چند که سایر روان‌کننده‌ها نیز کماکان کاربرد دارند.

یکی از استاندارد های جهانی و مهمی که برای انواع روان کننده بتن تعریف گشته استاندارد ASTM C-444 می‌باشد. در ایران نیز چند سالی می‌شود که استاندارد اجباری ISIRI 2130 برای تولید و مصرف روان‌کننده‌ها تعریف گشته است. در مجموع از لحاظ عملکرد می‌توان روان‌کننده‌ها را به چندین دسته زیر تقسیم نمود:

  • روان کننده بتن دیرگیر
  • روان کننده بتن زودگیر
  • روان کننده های بتن نرمال

روان کننده بتن دیرگیر

این نوع روان کننده هم زمان با کاهش نسبت آب به سیمان، افزایش کارایی و روانی بتن را نیز به دنبال دارد و گیرش اولیه بتن را نیز به تاخیر می‌اندازد. معمولاً این نوع روان کننده در مناطق گرمسیر و بتن های حجیم استفاده می‌شود. این روان‌کننده‌ها معمولاً در بتن ریزی مواردی همچون ستون، تیر و دیوار بیشترین کاربرد را دارند.

روان کننده بتن زودگیر

این مدل از روان‌کننده‌ها مدت زمان گیرش بتن را کاهش می‌دهند و به همین ترتیب برای بتن ریزی در آب و هوای سرد بیشترین کاربرد را دارند.

روان کننده های بتن نرمال

این نوع از روان‌کننده‌ها تاثیر خاصی بر زمان گیرش بتن نمی‌گذارند، بلکه صرفاً میزان آب مصرفی را بدون هیچ تاثیری بر کارایی بتن کاهش می‌دهند.

مکانیزم عمل روان کننده بتن

مکانیزم عمل روان کننده بتن

اساساً پس از افزودن یک فوق روان‌کننده به مخلوط بتن، کلوخه‌ها از هم باز می‌شوند و در نتیجه ذرات سیمان پخش می‌گردند. به عبارتی بعد از شکل‌گیری کلوخه‌ها، آب در میان آن‌ها جمع گشته و این امر به کاهش کارایی مخلوط منجر خواهد شد، در این بین، فوق روان‌کننده به سطح ذرات سیمان جذب شده و در نهایت به باز شدن کلوخه‌های ایجاد شده منجر می‌شود.

روش مصرف انواع روان کننده بتن

معمولاً استفاده از انواع روان کننده بتن به اندازه 1 تا 2 درصد در واحد وزن سیمان کافی است و افزودن مقدار بیش از آن موجب آسیب دیدن ملات می‌شود. استفاده بیش از حد از این مواد کاهش انسجام و جدا شدگی ملات را به دنبال دارد. اصولاً دوز معمول جهت افزایش کارایی، بین 1 تا 3 لیتر در متر مکعب بتن می‌باشد.

نکات نگهداری انواع روان کننده بتن

از آنجایی که انواع روان کننده بتن به میزان کمی خاصیت قلیایی دارند، به هیچ عنوان نباید برخوردی با پوست یا چشم داشته باشند. در صورت برخورد این مواد با چشم یا پوست، می‌بایست محل برخورد را با محلول رقیق آب و اسید بوریک شستشو داد.

انواع روان کننده بتن باید در بسته بندی های خاص دربسته و به دور از نور و گرمای خورشید نگهداری شوند. بهترین دما جهت نگهداری از این مواد، ۱۰+ تا ۳۰+ درجه سانتی‌گراد می‌باشد. در هنگام خرید انواع روان کننده بتن بررسی تاریخ تولید و انقضای محصول را فراموش نکنید.

کلام آخر

مصالح ساختمانی امامیان عرضه‌کننده انواع و اقسام موزاییک در سراسر کشور از جمله واش بتن، موزاییک پرسی، موزاییک پلیمری، کفپوش بتنی پرسی و… در خدمت مشتریان گرامی است.شما عزیزان می‌توانید هر نوع موزاییک پشت بام ، موزاییک حیاط و موزاییک پارکینگ را با قیمت مناسب و کیفیت درجه یک را از مصالح ساختمانی امامیان تهیه نمایید.

اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *