مطابق آییننامه بتن ایران، روان کننده (Concrete Plasticizer) نوعی ماده افزودنی شیمیایی است که همراه با بتن مورد استفاده قرار میگیرد. حال سوال مهم این است که این ماده دقیقاً چه نقشی دارد و در حقیقت مزایا و معایب روان کننده بتن چیست ؟ برای دریافت پاسخ این سوال در ادامهی این مقاله با ما همراه باشید.
روان کننده بتن چیست
روان کننده یا (Concrete Plasticizer) یک ماده افزودنی است که جهت افزایش کارایی بتن به آن اضافه میشود. گذشته از مزایا و معایب روان کننده بتن این محصولات از طریق کاهش کشش سطحی آب و افزایش قدرت پخش ذرات سیمان، به افزایش قابلیت پمپاژ، کارایی و روانی بتن منجر میشود؛ از همین روی به این محصول کاهش دهنده آب نیز گفته میشود.
همچنین روان کننده بتن با کاهش مقدار آب مصرفی، از جداشدگی یا پراکندگی سنگدانهها جلوگیری کرده و در نتیجه باعث افزایش مقاومت و استحکام بتن میشود. شایان ذکر است که استفاده از این ماده از خطراتی نظیر آب انداختن بتن، افت، جداشدگی، خزش و… در بتن جلوگیری میکند. در بازار، روان کننده بتن را با نام پلاستی سایزر نیز میشناسند.
کاربرد روان کننده بتن
برای ایجاد برخی ویژگیهای خاص در بتن، از مواد افزودنی روان کننده استفاده میکنیم. از جمله مهمترین کاربردهای این دسته از محصولات عبارت هستند از:
- کاهش نسبت آب به سیمان به نحوی که کارایی و دستیابی به مقاومت بالاتر تامین گردد.
- امکان اجرای بهتر بتنریزی خصوصاً در مورد سازههای بتنی مسلح با حجم بالای آرماتوربندی که با هدف تامین کارایی لازم، میلگردهای زیادی در آنها استفاده شده است.
- کاهش میزان سیمان مصرفی همراه با کارایی مد نظر؛ بیشک این هیدراسیون کاهش میزان حرارت تولیدی را به دنبال دارد.
مزایا و معایب روان کننده بتن
در ادامه به بررسی مزایا و معایب روان کننده بتن میپردازیم؛ با ما همراه باشید.
مزایای روان کننده بتن چیست
از جمله مزایای روان کننده های بتنی میتوان به این موارد اشاره داشت:
- امکان استفاده در بتنهای پر میلگرد و قالب های نازک
- امکان استفاده در بتنهایی با مصالح سنگی نامناسب
- افزایش عدد اسلامپ و میزان روانی بتن
- قابلیت پمپاژ کردن بتن
- افزایش مقاومت فشاری
- کاهش عیار سیمان
- کاهش آب مصرفی
معایب روان کننده بتن چیست
حال که در بحث مزایا و معایب روان کننده بتن به مزایای آن پرداختیم، وقت آن است که نگاهی نیز به معایب آن داشته باشیم. از معایب مهم این محصولات میتوان به عواقبی نظیر عدم پیوستگی لازم و کندگیری یا آب انداختن اشاره داشت که در صورت افزایش و کاهش در میزان روانکنندهها و یا بیتوجهی به مقدار طرح اختلاط در تهیه بتن پدیدار خواهند گشت.
آب انداختن بیشتر به وارفتن بتن منجر شده و استفاده بیش از حد از این افزودنی، مشکل کندگیر شدن بتن را به دنبال خواهد شد. روانسازهای بتن معمولاً از ترکیبات آلی تشکیل میشوند که زمان گیرش بتن را با تاخیر مواجه میسازند. برای رفع این مشکل، در برخی موارد بههنگام استفاده از این افزودنیها، کمی تسریعکننده نیز به آن اضافه میکنند. در این بخش به بررسی مزایا و معایب روان کننده بتن پرداختیم.
مقدار مصرف روان کننده بتن
محاسبه مقدار مصرف روان کننده بتن با فرمول خاصی مشخص میشود، که با داشتن اطلاعات لازم در موارد زیر به دست میآید:
- عیار سیمان مصرفی در بتن
- اسلامپ اولیه و نهایی بتن
- حجم کل بتن ریزی
- مقدار مصرف روان کننده بتن (تعیین شده توسط شرکت سازنده)
دقت داشته باشید که عوامل مختلفی بر تعیین میزان مصرف روان کننده در بتن اثرگذاری دارند. برای مثال نوع روان کننده، نسبت آب به سیمان (طرح اختلاط و مقاومت نهایی مد نظر)، اسلامپ بتن، شرایط آب و هوایی و… همگی در تعیین مقدار مصرف روان کننده تاثیرگذار هستند.
شیوه استفاده از روان کننده بتن
حال که به خوبی با مزایا و معایب روان کننده بتن آشنا شدیم، میتوانیم به نحوهی استفاده از روان کننده بتن بپردازیم. در این خصوص باید توجه داشت که مقدار آب مصرفی جهت تهیه بتن با بهکار بردن روان کننده بتن کاهش مییابد و کارایی آن نیز بهتر میشود؛ چرا که با چسبندهتر شدن ملات، خیلی بهتر در قالب قرار میگیرد.
از آنجاییکه روانسازها معمولاً نوعی رزین محلول نمکی به شمار میروند، بیشتر به رنگ قهوهای تیره تمایل پیدا میکنند. این مواد در دو حالت مایع یا پودر در دسترس میباشند و شیوه به کار بردن آنها به شرح شرکت تولیدی و توصیههای سازنده بستگی دارد.
روان کنندههای مایع ابتدا در آب مخلوط شده و سپس در اختلاط مخلوط خشک بتن ریخته میشوند. در هنگام استفاده از پودر روانساز نیز باید ابتدا آن را با مصالح خشک بتن مخلوط نمود و سپس آب را به این مخلوط کلی که به صورت خشک بوده است اضافه نمود.
کلام آخر
مصالح ساختمانی امامیان عرضهکننده انواع روان کننده بتن و اقسام موزاییک در سراسر کشور از جمله واش بتن، موزاییک پرسی، موزاییک پلیمری، کفپوش بتنی پرسی و… در خدمت مشتریان گرامی است.شما عزیزان میتوانید هر نوع موزاییک پشت بام ، موزاییک حیاط و موزاییک پارکینگ را با قیمت مناسب و کیفیت درجه یک را از مصالح ساختمانی امامیان تهیه نمایید.