logo
ارسال به سراسر کشور

ارسال در کمترین زمان ممکن

آنچه در این مقاله میخوانید
بتن خود ترمیم شونده
آنچه در این مقاله میخوانید

بتن خود ترمیم شونده چیست؟ + مزایا و معایب

بتن خود ترمیم شونده جزئی از مصالح مقاوم و کاربردی است که به جهت اجرای پروژه‌های ساختمان سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. با وجود مقاومت بالای این فرآورده‌های فولادی در مقابل فشار و تنش‌های خارجی، احتمال شکنندگی و آسیب دیدگی این قطعات به واسطه نیروی کششی وجود دارد.

در ادامه این مطلب به طور مختصر اما دقیق و کامل به بررسی ویژگی‌های مختلف بتن خود ترمیم شونده میپردازیم.

بتن خود ترمیم شونده چیست؟

بتن خود ترمیم شونده (self-healing concrete) یکی از مهم‌ترین مصالح پر‌کاربرد در ساختمان سازی به حساب می‌آید. این فرآورده به دلیل انعطاف پذیری بالا و قابلیت مقاوم سازی سازه‌ها به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد. ساختار اصلی بتن خود ترمیم شونده از سنگدانه‌ها، آب و سیمان پرتلند به دست می‌آید.

نکته مهم در مورد این محصول این است که بتن خود ترمیم شونده قادر است به واسطه وجود نانوتیوب‌های ترکیبی و برخی باکتری‌های به محض بروز ترک یا شکنندگی، خودش را بازسازی کند!

مقایسه بتن خود ترمیم شونده و معمولی

بتن‌های خود ترمیم شونده و معمولی از ساختار مشابهی برخوردارند، اما انواع خود ترمیم شونده دارای مقاومت بیشتری هستند. به عبارتی بتن معمولی جزء مصالح مقاوم است و مقاومت فشاری بالایی دارد؛ اما از طرفی دارای مقاومت کششی ضعیف‌تری می‌باشد.

اگر بتن معمولی ترک برمیدارد به طور دستی قابل‌ترمیم است، اما همانطور که اشاره داشتیم بتن خود ترمیم شونده جهت مرمت نیازی به نیروی انسانی ندارد. این ویژگی برای فضاهایی که احتمال دارد این محصول دچار ترک شود و دسترسی دستی به آن سخت باشد اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند.

کاربردهای بتن خود ترمیم شونده

از آنجایی که بتن خود ترمیم شونده در شرایط محیطی و جوی مختلف قابل استفاده است به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. این محصول در برابر سیل، آتش سوزی، یخبندان و حتی مناطق بسیار خشک مقاوم است و به طور معمول در برج‌ها، پل‌ها، ساختمان‌های عمومی شهر و جدول بتنی… کاربرد دارد.

انواع بتن خود ترمیم شونده

انواع بتن خود ترمیم شونده با توجه به نوع نانو تیوب‌های کربنی به کار رفته در آنها متفاوت هستند. در ادامه این مطلب از مصالح ساختمانی امامیان به بررسی انواع آن‌ها می‌پردازیم و نحوه عملکرد آنها را با هم بررسی می‌کنیم.

  • فیبر توخالی

فیبر توخالی ماده‌ای است که اولین بار در سال 1992 کشف گردید، امروزه با اضافه کردن این ماده به سیمان می‌توان خاصیت ترمیم شوندگی سیمان و بتن را به طرز چشمگیری بهبود بخشید و به طور کلی مقاومت آن را افزایش داد.

مراحل مکانیزم ترمیم ترک‌های بتن خود ترمیم شونده از طریق فیبرهای توخالی مطابق مراحل زیر انجام می‌شود:

  1. آغاز ترک خوردگی سطح
  2. پر شدن ترک‌ها به واسطه عامل‌های ترمیمی
  3. آزاد گشتن مواد ترمیم کننده از فیبرهای توخالی
  • کامپوزیت سیمانی مهندسی یا ECC

این نوع بتن به طور دائمی ترک‌های ریزی که ایجاد می‌گردد را ترمیم کرده و از گسترش ترک یا ایجاد شکاف عمیق در آنها جلوگیری می‌کند. یکی از مهم‌ترین مزایای کامپوزیت سیمانی مهندسی، قابلیت جلوگیری از ایجاد ترک‌های عمیق می‌باشد.

  • میکروکپسول‌ های پرشده

کپسول‌های کروی شکل به کار رفته در این نوع بتن حاوی باکتری‌های خاصی می‌باشند. این کپسول‌ها با ترک‌های ایجاد شده برخورد می‌کنند و می‌شکنند، سپس عامل‌ترمیم به داخل ترک‌ها رها می‌گردد و در نتیجه ترمیم بتن صورت می‌گیرد.

مزایای بتن خود ترمیم شونده

مهم‌ترین فواید بتن خود ترمیم شونده کاهش هزینه‌های جانبی مربوط به نگهداری و بازسازی سازه می‌باشد. چرا که به علت وجود خاصیت ترمیم شوندگی، از بروز خرابی و شکنندگی بیشتر سازه جلوگیری می‌شود. از دیگر مزایای بتن خود ترمیم شونده می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  1. مقاومت و دوام بالا

    ایجاد ترک و خوردگی در بتن منجر به کاهش سطح مقاومت آن می‌شود؛ باکتری‌های موجود در ترکیب بتن های خود ترمیم شونده، از بروز مشکلات اینچنینی جلوگیری می‌کنند.

  2. کاهش هزینه‌های نگهداری

    با استفاده از بتن خود ترمیم شونده می‌توان هزینه‌های نگهداری و تعمیر بتن را به حداقل رساند.

  3. دوستدار محیط زیست

    این بتن به دلیل طول عمر بیشتری که دارد، نیاز به تولید محصولات بتنی را کاهش می‌دهد و در نتیجه به کاهش آسیب‌های محیطی منجر می‌شود.

معایب بتن خود ترمیم شونده

از جمله مهم‌ترین معایب بتن خود ترمیم شونده می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  1. قیمت بالا

    مصالح و تکنولوژی‌های به کار رفته در روند تولید این محصول کاملاً به‌روز هستند. به نحوی که خیلی از این تکنولوژی‌ها در کشورهای مختلف یافت نمی‌شود. همین امر منجر به افزایش قیمت این محصولات شده است.

  2. کم‌یابی

    بتن خود ترمیم شونده سالیان زیادی است که به بازار معرفی اما هنوز به طور گسترده در همه‌ی کشورها در دسترس نیست. شاید در آینده‌ای نه چندان دور با کاهش هزینه‌های تولید، استفاده رایج از این محصول گسترش پیدا کند.

سخن پایانی

مصالح ساختمانی امامیان عرضه کننده انواع و اقسام موزاییک در سراسر کشور از جمله واش بتن، موزاییک پرسی، موزاییک پلیمری، کفپوش بتنی پرسی و … در خدمت مشتریان گرامی است. شما عزیزان می‌توانید هر نوع موزاییک حیاط و موزاییک پارکینگ را با قیمت مناسب و کیفیت درجه یک را از مجموعه امامیان تهیه نمایید.

اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *